email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile de transfer

preturi de transfer

Preturile de transfer

In conditiile actuale de globalizare, cei mai importanti actori in economia mondiala au devenit companiile multinationale, comertul intre persoanele afiliate a ajuns sa reprezinte circa 60% din comertul mondial. De aceea si tratarea de transfer este deosebit de importanta.

La nivelul Europei Centrale si de Sud-Est, prima tara care a adoptat legislatia privind preturile de transfer a fost Polonia (1997), apoi Ungaria, Cehia, Lituania, Slovenia, Letonia, Rusia si, in cele din urma si Romania.

Preturile de transfer sunt acele preturi practicate in tranzactiile dintre firmele membre ale aceluiasi grup sau cu actionari comuni numite companii afiliate. Se considera ca doua companii sunt afiliate daca una din ele detine la cealalta minim 25% din titlurile de participare sau drepturile de vot sau chiar controlul acesteia.

Aceste preturi sunt reglementate legal pentru ca aceste tipuri de companii sa nu incerce sa transfere profiturile in tarile cu fiscalitate mai scazuta, pentru a diminua valoarea impozitului pe profit.

Inspectorii fiscali pot reevalua prin diverse metode preturile de transfer in cazul in care acestea nu au aceeasi valoare ca si pretul format pe piata libera, conform liniilor directoare OECD privind preturile de transfer :

- Metoda compararii preturilor
- Metoda cost-plus
- Metoda pretului de revanzare
- Metoda impartirii profitului
- Metoda marjei nete

Desi Romania nu este inca membra a OCDE, normele prevad ca pentru aplicarea regulilor preturilor de transfer, inspectorii fiscali vor lua in considerare Ghidul OCDE privind preturile de transfer. Companiile multinationale care operau in Romania isi stabileau preturile la care se faceau tranzactiile in cadrul grupului fara a avea obligatia verificarii implicatiilor fiscale.

Acum, cand preturile de transfer sunt reglementate legal, aceste companii pot avea probleme cu ajustarea rezultatului fiscal ca urmare a verificarii preturilor de transfer.

De aceea acum este necesara nu numai revizuirea si fundamentarea politicilor companiilor privind preturile de transfer la nivel de grup, ci si pregatirea dosarului cu documentatii specifice pentru preturile de transfer.

In Codul de procedura fiscala este precizat faptul ca acele firme care desfasoara tranzactii cu parti afiliate pot sa se adreseze autoritatilor fiscale pentru a obtine un acord de preturi in avans.

Acordul de preturi in avans (APA) reprezinta un acord pentru un anumit numar de ani prin care sunt stabilite metodele de determinare a preturilor de transfer pentru viitoarele tranzactii dintre societatile afiliate. Tariful perceput de ANAF este intre 10.000 euro si 20.000 euro, iar pentru modificari la acord intre 6.000 euro si 15.000 euro.

Preturile de transfer se stabilesc la valoarea de piata, care reprezinta pretul platit in tranzactiile efectuate intre firme independente pentru acelasi produs sau acelasi serviciu.

Problema este ca inca nu s-au precizat care sunt documentele solicitate de inspectorii fiscali pentru justificarea preturilor de transfer.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transfer


Data aparitiei: 14 Iulie 2008

Votati articolul "Preturile de transfer":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Registrul de Evidenta Fiscala: cine are obligatia intocmirii, ce cuprinde si un studiu de caz practic

    • Reamintim contribuabililor inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. In plus, acesta poate fi intocmit atat in format fizic, eliberat de unitatile fiscale, cat si in format electronic. In continuare, veti afla ce intrebuie inscrise in REF, iar la final puteti consulta un studiu ...» citeste mai departe aici

  • Plata decont: monografie privind depasirea sumei aprobate pentru decontarea combustibilului

    • Cu privire la decontarea cheltuielilor de transport pentru salariati, intalnim adesea situatii in care suma cheltuita depaseste limita alocata. In urmatorul studiu de caz, vom analiza modul in care aceasta situatie este inregistrata in contabilitatea unei companii. Ne vom concentra asupra cazului in care un salariat, delegat la un alt punct de lucru, depaseste suma maxima alocata pentru decontarea combustibilului. Monografie plata decont: studiu de caz ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X